IMG 4537

Πόσα καράτια πρέπει να επιλέξω και γιατί;

Δεν υπάρχει πρέπει στην επιλογή των καρατιών. Κάθε κατηγορία, εξυπηρετεί κάποιο σκοπό. Αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά διατίθενται κοσμήματα σε 9, 14 και 18 καράτια.

Στο κατάστημα μας  θα βρείτε   κοσμήματα 14 καρατίων & 18 καρατίων , καθώς θέλουμε να κρατήσουμε την ποιότητα στα κοσμήματα μας.

Κάθε ένα από αυτά έχει αντίστοιχα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Κοσμήματα 9 καρατιών
Πρόκειται για κοσμήματα χαμηλής περιεκτικότητας χρυσού (το 1/3 περίπου από 24 που είναι ο καθαρός χρυσός) και το βασικό πλεονέκτημα τους είναι το πολύ χαμηλό κόστος αγοράς λόγω ακριβώς της πολύ μικρής περιεκτικότητας σε χρυσό. Το βασικό μειονέκτημα που παρουσιάζουν είναι ότι επειδή το κράμα μετάλλων που προστίθεται είναι μεγαλύτερο σε αναλογία από τον χρυσό (2/3) είναι ποιο σκληρό και πιο σκούρο και  οξειδώνονται – μαυρίζουν στην διάρκεια του χρόνου.

Κοσμήματα 14 καρατίων
Ουσιαστικά αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των κοσμημάτων στην ελληνική αλλά και παγκόσμια αγορά .Τα 14 καράτια αποτελούν την χρυσή τομή στη χρυσοχοΐα λόγω των πολλών θετικών χαρακτηριστικών που συγκεντρώνουν όπως για παράδειγμα: Δεν οξειδώνονται – μαυρίζουν λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε χρυσό εκτός από εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις που έρθουν σε επαφή με χημικά όπως ο υδράργυρος ή η επαναλαμβανόμενη και απευθείας επαφή με αρώματα (στη δεύτερη περίπτωση δε μαυρίζουν απλά θαμπώνουν τοπικά). Αποτελούν την ιδανική λύση από άποψη κόστουςποιότητας.

Κοσμήματα 18 καρατιών και άνω
Πρόκειται για κοσμήματα εξαιρετικής ποιότητας λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε χρυσό  στα κοσμήματα. Το βασικό πλεονέκτημα φυσικά είναι η μεγάλη περιεκτικότητα σε χρυσό κάτι το οποίο όμως συνεπάγεται αντίστοιχα υψηλότερη τιμή. Το δεύτερο μειονέκτημα του κράματος αυτού, κυρίως στις βέρες που έρχονται συνεχώς σε επαφή με οτιδήποτε αγγίζουμε, είναι ότι λόγω της μαλακότητας που χαρακτηρίζει το χρυσό σαν μέταλλο από τη φύση του, είναι λιγότερο ανθεκτικό σε χτυπήματα και συνεπώς φθείρεται πιο γρήγορα από ένα αντίστοιχο 14 καρατιών. Επισημαίνουμε ότι αυτή η ιδιαιτερότητα εμφανίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό στα δαχτυλίδια και τις βέρες και σε πολύ μικρότερο σε άλλα είδη κοσμημάτων όπως σταυροί ή σκουλαρίκια, αφού τα τελευταία σπανίως έρχονται σε επαφή με κάποιο άλλο αντικείμενο όταν τα φοράμε.

Πώς μπορώ να καταλάβω-ελέγξω πόσα καράτια είναι ένα κόσμημα; 

Κάθε κατασκευαστής είναι υποχρεωμένος από τον νόμο να αναγράφει σε κάποιο σημείο του κοσμήματος που παράγει, τον αριθμό των καρατιών, κάτι που συνήθως εμφανίζεται με τη μορφή ποσοστού επί τοις χιλίοις. Με βάση τον παραπάνω κανόνα λοιπόν έχουμε αντίστοιχα:

  •   9 Καράτια: 375
  • 14 Καράτια: 585
  • 18 Καράτια: 750
  • 22 Καράτια: 916
Καλάθι
Μετάβαση στο περιεχόμενο